Menu Pilihan Bagi Kenduri Aqiqah

Aqiqah adalah ibadah dalam Islam yang dilakukan sempena kelahiran bayi yang baru lahir dengan menyembelih haiwan ternakan sebagai korban. Aqiqah juga merupakan bentuk kesyukuran atas kelahiran anak dan merupakan sebahagian daripada sunnah Nabi Muhammad SAW yang dituntut.

Kami di The Kenduri Catering sentiasa menyediakan yang terbaik untuk pelanggan kami. Dari pemilihan kambing aqiqah, bahan masakan kambing, hidangan menu kambing aqiqah, peralatan hidangan, kanopi dan sebagainya. Kami menawarkan pelbagai pakej Aqiqah sesuai dengan jenis majlis yang ingin diadakan, sederhana atau premium.

Kelebihan makanan yang ditempah di The Kenduri Catering adalah, hidangan daging yang di sajikan adalah lembut dan sesuai dimakan oleh pelbagai peringkat umur.

Dalam ibadah aqiqah, hasil daging ternakan biasanya dijamu atau diagihkan kepada fakir miskin dan keluarga mereka dalam bentuk daging yang bermasak, terutamanya masakan yang manis.

Kambing merupakan salah satu ternakan yang sering digunakan dalam aqiqah. Menurut sunnah Nabi Muhammad SAW, kambing adalah pilihan yang baik untuk aqiqah kerana ia memenuhi syarat yang ditetapkan dalam Islam. Syarat-syarat ini termasuk:

 1. Bersih dan tiada cacat: ternakan yang digunakan untuk aqiqah mestilah bersih dan tidak cacat.
 2. Umur 7 hari: umur ternakan yang digunakan untuk aqiqah adalah sekurang-kurangnya 7 hari.
 3. Memenuhi syarat halal: ternakan yang digunakan untuk aqiqah hendaklah memenuhi syarat halal iaitu disembelih dengan cara yang baik dan betul.

Pemilihan kambing adalah sangat penting. Kambing untuk aqiqah perlulah sihat, cantik, dan gemuk untuk disembelih. Purata berat seekor kambing adalah 30kg-33kg sebelum disembelih dan 12kg-14kg berat setelah dilapah.

Seekor kambing yang siap dimasak dapat dihidangkan kepada 110-130 orang tetamu. Untuk kambing bakar atau kambing golek, seekor kambing sesuai dihidangkan untuk 60-70 orang. Ini kerana daging kambing bakar dan kambing golek menjadi sedikit kecut akibat dibakar.

Mengikut tradisi, kebiasaannya ibu bapa kepada bayi yang baru lahir melakukan aqiqah dengan menyembelih seekor kambing selepas 7 hari kelahiran. Daging kambing itu kemudiannya diagihkan kepada fakir miskin dan keluarga mereka. Aqiqah juga boleh dilakukan pada waktu yang berbeza, contohnya ketika bayi berumur 1 tahun atau ketika bayi sudah boleh bercakap.

Amimy Kitchen Catering mejalankan perkhidmatan pengurusan majlis aqiqah. Kami menyediakan kambing aqiqah siap bermasak untuk kambing aqiqah yang disembelih. Kami sembelih dan masak menu istimewa serta lengkap untuk dihidangkan.

Jika anda ingin menjalankan majlis di rumah, Kami juga menyediakan khemah atau kanopi untuk sebarang majlis termasuk aqiqah. Boleh lihat contoh kanopi/khemah majlis di bawah.

Jenis Jenis Masakan Kambing Aqiqah

Hidangan daging kambing adalah bahagian penting dalam aqiqah dan sering dimasak dan dimakan bersama keluarga dan tetamu pada majlis tersebut. Kambing Aqiqah biasanya dihidangkan dalam pelbagai menu. Berikut adalah beberapa masakan untuk kambing aqiqah yang popular di Pakej The Kenduri Catering :

 1. Kari kambing.
  Kari kambing adalah hidangan kambing yang sinonim dengan kambing. Kari dengan kuah yang pekat dan rasa rempah ratus serta daging kambing yang sangat lembut akan mendapat pujian tetamu. Kari kambing sesuai dengan pelbagai hidangan dan jenis nasi sama ada nasi putih, nasi minyak, nasi briyani, nasi arab dan lain-lain.
 1. Rendang kambing
  Rendang adalah menu yang terkenal dengan kuah pekat dan rasa rempah ratus istimewa. Daging kambing dimasak dengan rempah seperti buah pelaga, lengkuas, halia dan lada dengan api yang sederhana dan masa yang panjang. Rasa rempah ratus akan menyerap ke dalam daging kambing dan membuatkan daging kambing menjadi sangat sedap.

Randang kambing sesuai untuk dihidangkan dalam majlis aqiqah terutamanya di bulan raya seperti hari raya aidilfitri atau hari raya aidiladha.

 1. Briyani Kambing
  Briyani kambing adalah masakan kegemaran rakyat Malaysia dan terkenal terutamanya di Johor. Masakan kambing briyani mempunyai kuah yang pekat. Rasa kambing briyani adalah berempah dan masakan briyani yang sedap perlu ada sedikit rasa masam dan manis. Ramai pelanggan kami yang berasal dari johor.
 1. Kambing Panggang/bakar.
  Kambing panggang adalah hidangan yang terkenal dengan dagingnya yang enak dan rangup. Daging kambing dipanggang dengan rempah seperti rosemary, thyme, bawang, garam dan sos istimewa. Daging panggang menggunakan arang manakala daging bakar menggunakan kuali leper.
 1. Kambing Golek
  Kambing golek adalah masakan yang sangat diminati untuk masakan kambing. Ramai yang meminati kambing golek terutamanya Kambing Golek LIVE. Kambing aqiqah dipanggang dengan rempah ratus dan perasa. Sebelum dipanggang, kambing diperap bersama rempah ratus termasuk bawang merah, bawang putih,lada hitam, halia, rempah dan sos istimewa serta garam.

Kesemua hidangan kambing aqiqah yang dinyatakan di atas mempunyai rasa yang unik dan lazat. Pilihan hidangan bergantung kepada minat, citarasa dan masa majlis diadakan. Jika anda ingin menempah pakej kambing aqiqah area Negeri Sembilan, Melaka, Kuala Lumpur & Selangor boleh whatsapp untuk info lebih lanjut

Scroll to Top